Kraków, 27.05.2013 r.

Wordpress obchodzi 10 urodziny!

Wodpress, jeden z najpopularniejszych systemów zarządzania treścią obchodzi 27 maja swoje 10 urodziny. Dokładnie dekadę temu została udostępniona pierwsza wersja tego CMSa.

Dzisiaj Wordpress niczym nie przypomina swojej pierwotnej wersji i jest kilka razy bardziej popularny niż Joomla czy Drupal. Wordpress opanował polską blogosferę - korzystają z niego wszyscy blogerzy z popularnego zestawienia Kominka (m.in. Natalia Hatalska, Maciej Budzich, Artur Kurasiński), ale również renomowane, światowe serwisy, takie jak Mashable czy TechCrunch. W ciągu 1 minuty użytkownicy Wordpressa dodają około 350 nowych postów na swoje blogi, a na Twitterze średnio co 60 sekund dodawany jest nowy tweet z hashtagiem #wordpress. Trudno się dziwić, bo popularny CMS jest już tłumaczony na 76 języków i ta liczba stale rośnie. Najnowsza wersja Wordpressa do dnia przygotowania tego artykułu została pobrana aż 21 milionów razy, to prawie tyle, ile ludność Australii

Na świecie odbywają się różnego rodzaju wydarzenia, które mają uczcić 10 urodziny Word-pressa – spotkania, konferencje, konkursy.

nazwa.pl, oferująca usługi hostingowe, również przygotowała coś z tej okazji dla swoich Klientów. Każda osoba posiadająca hosting w nazwa.pl, a na nim stronę stworzoną w Word-pressie, może zgłosić ją do konkursu i wygrać atrakcyjne nagrody. Zgłoszenia przyjmowane są na blogu nazwa.pl - http://goo.gl/tXIMc

Plik do pobrania: 10 urodziny Wordpress! format PDF