Kraków, 5.09.2017 r.

Rynek polskich domen - nazwa.pl umacnia przewagę nad konkurencją!

Na koniec czerwca 2017 roku w rejestrze domeny .pl znajdowało się 2 636 367 aktywnych nazw, przy czym drugi kwartał przyniósł 205 072 nowe rejestracje - liderem w tym zakresie okazała się ponownie nazwa.pl. Udział krakowskiej spółki wyniósł 31,77%, na kolejnym miejscu uplasowała się firma home.pl z wynikiem niższym o ponad połowę (15,81%).

W dniu 29 sierpnia 2017 roku NASK udostępnił raport podsumowujący rynek nazw domeny .PL w drugim kwartale br. Według przedstawionych tam danych, na koniec pierwszego półrocza 2017 roku, nazwa.pl wiodła prym aż w trzech obszarach.

- Drugi kwartał był bardzo udany dla nazwa.pl. Pierwsze miejsce pod względem obsługi domen, nowych rejestracji i obsługi Abonentów jest dla nas powodem do satysfakcji, ale też motywacją do jeszcze intensywniejszej pracy w przyszłości. Taki wynik zdecydowanie wpływa na umocnienie pozycji nazwa.pl jako lidera na rynku domen .pl. Na szczególną uwagę zasługuje udział spółki w nowych rejestracjach (31,77%), co oznacza, że nazwa.pl jest nadal najczęściej wybieranym rejestratorem domen .pl, za co chciałbym Państwu serdecznie podziękować! - komentuje Krzysztof Cebrat, Prezes Zarządu Spółki.

Pierwsze miejsce w zakresie obsługiwanych domen to wynik 21,78%. Drugie i kolejne miejsca zajęły odpowiednio: home.pl (20,94%), Consulting Service Sp. z o.o. (10,46%), OVH SAS (9,97%), Michau Enterprises Ltd. (9,34%), AZ.pl (4,52%).

Na koniec analizowanego okresu w rejestrze .pl znajdowały się 1 030 123 wpisy dotyczące unikalnych Abonentów nazw domeny .pl. Oznacza to, że ich liczba zwiększyła się o 3 616 w porównaniu do pierwszego kwartału.

Status lidera w obsłudze Abonentów to wynik na poziomie 23,25%. W ramach tego kryterium nazwa.pl wyprzedziła ponownie: home.pl (20,07%), Consulting Service Sp. z o.o. (12,72%), OVH SAS (10,97%), AZ.pl (5,44%), a także Dinfo Systemy Internetowe (3,50%).

Na koniec czerwca 2017 roku, spośród wszystkich aktywnych w DNS nazw, 94,15% utrzymywanych było na rzecz abonentów z Polski, a tylko 5,85% nazw na rzecz abonentów mających swoją siedzibę za granicą. Najwięcej w Niemczech (1,43%), Wielkiej Brytanii (0,65%) oraz w Stanach Zjednoczonych (0,58%).

Szczegółowy raport NASK dostępny jest pod adresem:

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron www, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL. W 2017 roku firma obchodzi jubileusz 20-lecia działalności. Od początku funkcjonowania nazwa.pl, klienci zarejestrowali za jej pośrednictwem ponad 3 miliony domen.