Kraków, 22.11.2016 r.

Rynek domen stabilizuje się - NASK podsumował III kwartał 2016 r.

W trzecim kwartale bieżącego roku rynek nazw w domenie .PL kształtował trend horyzontalny. Liczba domen w rejestrze w ujęciu kwartalnym ustabilizowała się - wynika z raportu NASK, podsumowującego III kwartał 2016.

Według najnowszych danych, w trzecim kwartale odnotowano 255 993 nowe rejestracje, co po dziewięciu miesiącach bieżącego roku przełożyło się na zamknięcie rejestru domeny .pl wynikiem 2 707 080 aktywnych nazw. Roczny przyrost liczby nazw domeny .pl w rejestrze na koniec czerwca 2016 roku wyniósł 2,45%,  co dało czwarty wynik wśród dziesięciu największych rejestrów krajowych Unii Europejskiej.

W trzecim kwartale bieżącego roku największą popularnością cieszyła się rejestracja nazw bezpośrednio w domenie .pl. Wyniosła ona 74,77% ogólnej liczby wykonanych w tym okresie rejestracji, co dało 191 407 nazw.

Liczba nowych rejestracji w rozszerzeniach funkcjonalnych, (np. .com.pl, .info.pl) wyniosła 20,22% (51 733 nazw), a nazwy w domenach regionalnych (np. .waw.pl, .wroclaw.pl) stanowiły 5,01%, osiągając liczbę 12 813.

Na koniec trzeciego kwartału 2016 roku rejestr domeny .pl współpracował z 212 rejestratorami z całego świata, w tym z 130 z Polski.

Nowe rejestracje nazw domeny .pl w trzecim kwartale 2016 r.

W trzecim kwartale 2016 roku zarejestrowano łącznie 255 993 nowych nazw, a najaktywniejszy pod tym względem był wrzesień z liczbą 87 806 rejestracji. W okresie od lipca do września średnia dzienna liczba nowo rejestrowanych nazw domeny .pl wyniosła 2 783.

Abonenci nazw domeny .pl

Na koniec trzeciego kwartału rejestr domeny .pl miał 1 022 234 abonentów, z czego 66,81% stanowili przedsiębiorcy. Największy udział w obsłudze abonentów nazw domeny .pl miała nazwa.pl - 23,51%.
Rejestrator ze 100 proc. polskim kapitałem – nazwa.pl – pozycję lidera w udziale obsługiwanych abonentów nazw domeny .pl zajmuje nieprzerwanie od czwartego kwartału 2013 r.

– Po wysokiej dynamice wzrostowej, notowanej przez cały 2015 rok i pierwszy kwartał roku bieżącego, rynek domen wchodzi w okres stabilizacji. nazwa.pl już od końca 2013 roku nieprzerwanie utrzymuje wiodącą pozycję w udziale obsługiwanych abonentów nazw domeny .pl, umiejętnie wykorzystując posiadane atuty i umacniając pozycję lidera na coraz bardziej konkurencyjnym rynku. Strategia oferowania najwyższej jakości usług przynosi owoce – komentuje Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl sp. z o.o.

Szczegółowy raport NASK: www.dns.pl/NASK_Q3_2016_RAPORT.pdf

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron www, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL, dzięki którym już ponad dwa miliony użytkowników zaistniało w internecie. nazwa.pl utrzymuje dla swoich klientów już ponad 750 000 domen. www.nazwa.pl

Spółka nazwa.pl należy do grupy kapitałowej, w skład której wchodzą spółki działające w sektorach gospodarki o wysokich stopach zwrotu. Właścicielem grupy kapitałowej jest Piotr Nowak. Najbardziej rozpoznawalną marką w grupie jest nazwa.pl, która obecnie zajmuje pozycję największego polskiego rejestratora domen i dostawcy usług hostingowych.

Więcej informacji udzieli:

Mariusz Gierlach