Kraków, 22.02.2016 r.

Padł rekord w domenie .pl – liczba nowych rejestracji i abonentów przekroczyła milion. NASK podsumował IV kwartał 2015 r.

W najnowszym raporcie NASK podsumował IV kwartał 2015 i cały ubiegły rok. Wynika z niego, że był to rok rekordowy, zarówno pod względem nowych rejestracji domen polskich, jak i pod względem liczby abonentów. W 2015 roku Polacy zarejestrowali 1 119 896 nowych nazw, a nasz kraj – z liczbą 2 681 752 obsługiwanych nazw – znalazł się na 11. pozycji wśród największych rejestrów krajowych na świecie. Roczny przyrost nazw na koniec grudnia wyniósł 6,23% i był najwyższy w ostatnich czterech latach.

Abonenci domeny .pl

Liczba abonentów w rejestrze w 2015 roku wzrosła o ponad 60 tys. i tym samym na koniec 2015 roku wynosiła ponad milion abonentów (1 007 706).
Pod kątem obsługi abonentów liderem pozostaje nazwa.pl, której udział na koniec grudnia 2015 roku wynosił 24,33%. Spółka home.pl odnotowała w tym obszarze udział wynoszący 20,99%.

Nowe rejestracje

W 2015 roku liczba nowych rejestracji domeny .pl również przekroczyła milion, osiągając tym samym rekordowy w historii rejestru poziom 1 119 896 nazw. Dało to wynik wyższy o ponad 91 tys. nowych nazw w porównaniudo liczby rejestracji w 2014 roku.

W ostatnim kwartale ubiegłego roku abonenci zarejestrowali 268 016 nowych domen polskich, co daje średnią dzienną liczbę rejestracji w kwartale na poziomie 2 913.
W 2015 roku najwięcej nowych rejestracji wykonanych było za pośrednictwem nazwa.pl – rejestratora ze 100 proc. polskim kapitałem, który obsłużył 28,54% rejestracji. Udział home.pl w skali roku wyniósł 28,36%

Wart podkreślenia jest fakt, że w każdym kolejnym kwartale 2015 roku wskaźnik odnawianych nazw domeny .pl utrzymywał tendencję wzrostową, osiągając na koniec roku najwyższą od początku 2009 roku wartość – 61,87%.

Z raportu wynika, że spośród wszystkich nowych nazw zarejestrowanych w 2015 roku, 70,52% stanowiły nazwy zarejestrowane bezpośrednio w domenie .pl, 24,14% to nazwy zarejestrowane w administrowanej przez NASK strefie nazw funkcjonalnych (np. .com.pl, .net.pl), a 5,34% w domenach regionalnych (np. .waw.pl).

– Spośród 130 podmiotów, Partnerów NASK z Polski, najczęściej wybieranym rejestratorem w roku 2015, obsługującymnajwiększą liczbę abonentów nazw w domenie .pl, była nazwa.pl.Blisko 25-procentowy udział w obsłudze abonentów oraz blisko 30-procentowy udział w nowych rejestracjachświadczy o tym, że nasza strategia precyzyjnie trafia w potrzeby rynku. Podstawowym celem, jaki niezmienniesobie stawiamy, jest świadczenie najwyższej jakości usług. Staramy się, aby Klienci nazwa.pl każdego dnia moglipotwierdzić słuszność dokonanego wyboru – współpracę z nazwa.pl, jako sprawdzonym, wiarygodnym i kompetentnympartnerem w biznesie – komentuje Tomasz Żyła, prezes zarządu nazwa.pl sp. z o.o.

Szczegółowy raport NASK:
www.dns.pl/NASK_Q4_2015_RAPORT.pdf

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron www, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL, dzięki którym już ponad dwa miliony użytkowników zaistniało w internecie.
nazwa.pl utrzymuje dla swoich klientów już ponad 750 000 domen. www.nazwa.pl

Spółka nazwa.pl należy do grupy kapitałowej Nowak Holding, w skład której wchodzą spółki działające w sektorach gospodarki o wysokich stopach zwrotu. Nowak Holding dysponuje całkowicie polskim kapitałem, a jej właścicielem jest Piotr Nowak. Najbardziej rozpoznawalną marką w grupie jest nazwa.pl, która obecnie zajmuje pozycję największego polskiego rejestratora domen i dostawcy usług hostingowych. www.nowakholding.com

Więcej informacji udzieli:

Mariusz Gierlach