Kraków, 29.11.2017 r.

nazwa.pl zdominowała rynek polskich domen - raport NASK za III kw. 2017 r.

Trzeci kwartał 2017 roku na rynku domeny .pl zamknął wynik 2 592 014 nazw aktywnych w DNS. W tym okresie zarejestrowano 203 898 nazw domeny .pl. Największy udział w tym zakresie miała ponownie krakowska spółka nazwa.pl (33,93%), kolejny wynik, niższy o ponad połowę (15,55%), odnotowała firma home.pl.

W najnowszym raporcie NASK, dotyczącym rynku domen w Polsce, czytamy, że w trzecim kwartale 2017 roku nazwa.pl zdominowała rynek nazw domeny .pl, zarówno jeśli chodzi o liczbę obsługiwanych domen i abonentów jak i nowe rejestracje.

- Pomimo wzrostu konkurencyjności na rynku domen po pojawieniu się nowych domen generycznych i spowolnienia w zakresie rejestracji nowych nazw w domenie .pl, wyniki uzyskane przez nazwa.pl w tym kwartale są dowodem na to, że poziom usług świadczonych przez naszą spółkę jest na najwyższym poziomie, a obszar ten jest dla nas priorytetem. Wierzę, że rodzimy rynek domen ma jeszcze wiele do zaoferowania, a Klienci wybierając nazwa.pl doceniają również to, że jesteśmy firmą polską - komentuje Krzysztof Cebrat, Prezes Zarządu spółki.

Jak zaznaczono w raporcie, liderem w obsłudze nazw domeny .pl, z wynikiem 22,35%, była po raz kolejny nazwa.pl. W tym obszarze spółka wyprzedziła: home.pl (19,33%), Consulting Service Sp. z o.o. (10,64%), OVH SAS (10,41%), Michau Enterprises Ltd. (9,51%), a także AZ.pl (4,43%).

W zakresie liczby abonentów domeny .pl nadal odnotowywany jest trend wzrostowy. W trzecim kwartale przybyło ich ponad 5,5 tys., dzięki czemu w rejestrze znajdowało się 1 035 681 wpisów dotyczących unikalnych abonentów.

Pierwsze miejsce w obsłudze abonentów to wynik na poziomie 23,23%. Drugie i kolejne miejsca zajęły odpowiednio: home.pl (19,80%), Consulting Service Sp. z o.o. (12,76%), OVH SAS (11,30%), AZ.pl (5,39%), a także Dinfo Systemy Internetowe (3,48%).

Okresowe spowolnienie dynamiki rynku polskich domen obserwowane od początku roku, zmniejszenie liczby nowych rejestracji, NASK ocenia przez pryzmat poszerzenia możliwości wyboru atrakcyjnych nazw wraz z włączeniem do Internetu bardzo szerokiej gamy nowych domen generycznych oraz zwiększenia konkurencyjności na światowym rynku domenowym.

Szczegółowy raport NASK dostępny jest pod adresem:

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron WWW, VPS, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL. W 2017 roku firma obchodzi jubileusz 20-lecia działalności.