Kraków, 29.05.2017 r.

nazwa.pl - mocne otwarcie roku na rynku domen - raport NASK za I kw. 2017 r.

W pierwszym kwartale 2017 r. zarejestrowano 254 013 nowych nazw w domenie .pl. Na koniec marca 2017 r. w rejestrze utrzymywanych było 2 667 692 adresów. Najwięcej nowych zamówień dokonano za pośrednictwem krakowskiej spółki nazwa.pl (34,61%), która w okresie od stycznia do marca br. zarejestrowała ponad dwukrotnie więcej nowych nazw, aniżeli kolejna na liście – firma home.pl (15,79%).

Nowy raport NASK za I kw. 2017 pokazuje, że rynek domen krajowych nieco wyhamował i w stosunku do IV kw. 2016 r. pomniejszył swój zasób o około 25,5 tysiąca nazw.

- Przyczyny spadku popularności rejestru rodzimej domeny są złożone. Jedną z istotnych przesłanek jest wzrost zainteresowania abonentów nowymi domenami generycznymi, wciąż obfitującymi w wolne nazwy, niedostępne już w polskim rejestrze. Są jednak spółki, które dzięki dobremu zrozumieniu potrzeb klientów, świetnie poradziły sobie ze spadkiem koniunktury. Takim przykładem jest nazwa.pl, która w pierwszym kwartale 2017 roku rejestrowała co trzecią spośród wszystkich nowych nazw w domenie .pl - komentuje Anna Konieczna, starszy specjalista ds. produktu w nazwa.pl.

W pierwszym kwartale 2017 roku rejestr zakończył bezpośrednią obsługę abonentów nazw domeny .pl. Po wycofaniu się NASK z bezpośredniej obsługi i rejestracji nazw, obecnie 100% abonentów rejestru domeny .pl jest obsługiwanych przez Partnerów NASK w modelu Rejestr-Rejestrator-Abonent. Największą grupę abonentów rejestru (23,47%) w pierwszym kwartale 2017 roku obsługiwała nazwa.pl, utrzymując tym samym - nieprzerwanie od czwartego kwartału 2013 roku - pozycję lidera rynku. Jednocześnie udział krakowskiej spółki w obsłudze nazw w domenie .pl wyniósł 21,47%.

Na koniec marca 2017 roku w Programie Partnerskim NASK uczestniczyło 211 rejestratorów, przy czym 131 miało swoją siedzibę w Polsce, 54 w innych krajach europejskich, a 26 poza Europą.

Szczegółowy raport NASK: tutaj

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron www, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL. W 2017 roku firma obchodzi jubileusz 20-lecia działalności. Od początku funkcjonowania nazwa.pl, klienci zarejestrowali za jej pośrednictwem ponad 3 miliony domen.