Kraków, 18.11.2014 r.

nazwa.pl liderem wzrostów na rynku domen

Najnowszy raport NASK za III kwartał 2014 r. potwierdził wiodącą pozycję nazwa.pl na rynku domen polskich. Po raz czwarty z rzędu krakowska spółka odnotowała najlepszy wynik (22,65% udziału w rynku) wśród wszystkich partnerów rejestru pod względem liczby utrzymywanych abonentów domen z końcówką .pl. Systematyczny rozwój bazy klientów nazwa.pl zbiegł się w czasie z osiągniętą przez spółkę wysoką dynamiką wzrostu (20,04% udziału w rynku) wolumenu nowych rejestracji domen .pl.

- Strategia konsekwentnego rozwijania bazy klientów przynosi wymierne owoce. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższych kwartałach będziemy notować trwały, dynamiczny przyrost liczby abonentów oraz najwyższe na rynku wzrosty w kategorii rejestracji nowych domen .pl. To dla nas doskonała prognoza na przyszłość - powiedział Tomasz Żyła, prezes zarządu nazwa.pl S.A.

Najnowsze dane przekazane przez rejestr wskazują, iż dynamika wzrostu rynku domen w trzecim kwartale wyniosła 1,04%. Od lipca do końca września 2014 roku zarejestrowano ponad 12 tys. nowych nazw domeny .pl więcej, niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. NASK odnotował jednocześnie, że poziom odnawianych nazw w trzecim kwartale 2014 roku wyniósł 60,23%, co daje wzrost o 0,3% w stosunku do poprzedniego kwartału.

- Po chwilowej „zadyszce” obserwowanej w drugim kwartale tego roku, rynek domen zdaje się przyspieszać. Na tym tle nazwa.pl wypada szczególnie korzystnie. Dzięki konsekwentnej budowie trwałych relacji z klientami możemy z dużym optymizmem kreślić perspektywę wzrostów w nadchodzących kwartałach  – dodał Tomasz Żyła.

Zaufanie klientów do nazwa.pl znajduje odzwierciedlenie również w innych ważnych dla rynku rejestrach. W listopadzie br. EURid (Europejski Rejestr Internetowych Nazw Domen) poinformował, że po 2 latach nazwa.pl powróciła na pozycję lidera rejestracji nowych domen .eu w Polsce.

Spółka nazwa.pl S.A. pozostaje największym graczem na krajowym rynku domen i usług hostingowych ze 100% udziałem kapitału polskiego należącego do Nowak Holding. Warto podkreślić, że sukces ten realizowany jest mimo głębokiej penetracji rynku podejmowanej przez podmioty z kapitałem zagranicznym.

Najnowszy raport NASK jest dostępny pod linkiem: Raport NASK za III kwartał 2014 r.

Plik do pobrania: nazwa.pl liderem wzrostów na rynku domen format PDF