Kraków, 26.04.2017 r.

nazwa.pl – lider rynku domen – świętuje 20. urodziny.

W kwietniu br. nazwa.pl – największy polski dostawca usług internetowych dla firm – świętuje 20. urodziny. Krakowska spółka jest liderem rynku domen, wiodącym dostawcą usług hostingowych w Polsce, obsługującym kilkaset tysięcy klientów biznesowych oraz indywidualnych.

Innowacyjny pomysł na biznes

Historia nazwa.pl rozpoczyna się 14 kwietnia 1997 roku, kiedy Piotr Nowak, dostrzegając rosnące zainteresowanie internetem w Polsce, zakłada NetArt (przekształcony później w nazwa.pl) – firmę świadczącą usługi serwerów wirtualnych, a następnie także usługi hostingowe i rejestrację domen. W tamtym okresie ceny serwerów i stałego dostępu do internetu są w Polsce wysokie, dlatego też właściciel nazwa.pl postanawia wydzierżawić serwery w Stanach Zjednoczonych, dzięki czemu koszt usługi staje się zdecydowanie niższy. Z czasem nazwa.pl zaczyna działać w oparciu o własne serwery, tworząc unikatowe oprogramowanie do zarządzania usługami, co pozwala wyprzedzić konkurencję i daje impuls do dalszego rozwoju.

Jeżeli domena, to tylko w nazwa.pl!

Wraz z upowszechnieniem się internetu w Polsce, bardzo dynamicznie rośnie popyt na domeny – unikatowe nazwy, adresy w sieci. To właśnie ta strefa staje się głównym obszarem działania nazwa.pl. Ważnym okresem w historii firmy jest rok 2003 kiedy to NASK uwalnia rynek rejestracji domen, wprowadzając automatyczny system rejestracji adresów z końcówką .pl. Po niespełna 2 latach w nazwa.pl zarejestrowanych jest ponad 40 000 nazw, co zapewnia firmie 20-procentowy udział w rynku domen w Polsce. p>

Dynamiczny wzrost portfolio usług

Dostrzegając potrzeby przedsiębiorców, już w 2007 roku firma wprowadza unikatową usługę "gotowych" stron WWW, oferowanych w modelu abonamentowym. Kolejne lata to szybki rozwój segmentu e-commerce, w który umiejętnie wpisuje się również nazwa.pl, dostarczając klientom w 2012 roku oprogramowania dla sklepu internetowego oraz certyfikaty SSL.Na rynek trafia również oferta kreatora stron WWW, przeznaczonego dla klientów nieposiadających specjalistycznej wiedzy i umiejętności programistycznych. Od teraz mogą oni w szybki i łatwy sposób zrealizować swoje potrzeby biznesowe w internecie – w przysłowiowe „5 minut” założyć firmową stronę WWW lub własny sklep internetowy.Firma inwestuje również w wysokiej jakości obsługę klienta i wsparcie techniczne – Dział Obsługi Klienta nazwa.pl tworzą profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz specjaliści IT.

Polska spółka wciąż na czele

Ostanie lata to czas umacniania pozycji nazwa.pl na rynku. W 2015 roku nazwa.pl jest największym rejestratorem domen w Polsce (z wynikiem ponad 300 tys. nowych zarejestrowanych nazw) oraz liderem w liczbie obsługiwanych klientów – abonentów domeny .pl, osiągając na koniec czwartego kwartału 2015 roku ponad 24-procentowy udział rynkowy w obsłudze abonentów.Znaczącym sukcesem jest także osiągnięcie przez nazwa.pl 4. miejsca wśród największych rejestratorów domen .eu na świecie w rankingu EURid w 2015 roku. Wynik ten przekłada się również na zdobycie przez nazwa.pl pierwszego miejsca w liczbie obsługiwanych domen .eu w Polsce.Ostatni kwartał 2016 roku to umocnienie się nazwa.pl na pozycji lidera rynku nazw w domenie .pl - firma pośredniczy w rejestracji co trzeciej domeny oraz - przy niemal 24-procentowym udziale rynkowym - pozostaje największym partnerem NASK w obsłudze abonentów.

W ostatnim kwartale 2016 roku największą grupę abonentów rejestru (23,36%) obsługiwała nazwa.pl, utrzymując tym samym - nieprzerwanie od czwartego kwartału 2013 roku - pozycję lidera rynku. Jednocześnie udział krakowskiej spółki w obsłudze nazw w domenie .pl wyniósł 20,53%, cechując się najwyższą dynamiką wzrostu wśród polskich rejestratorów.

W 2016 roku nazwa.pl inwestuje również w bezpieczeństwo i stabilność świadczonych usług, przenosząc swoje środowisko informatyczne do jednego z najnowocześniejszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie centrów przetwarzania danych w Polsce – Polcom Data Center.

- 20-lecie nazwa.pl to doskonała okazja do świętowania. Chcemy dzielić tę radość z naszymi klientami, dla których przygotowaliśmy liczne propozycje urodzinowe. Obok atrakcyjnych promocji, są wśród nich również premiery rynkowe nowych usług. Chcemy, aby klienci, którzy nam zaufali, mieli przekonanie, że dobrze wybrali powierzając swoje biznesy w ręce sprawdzonego, wiarygodnego i kompetentnego partnera. Chcemy, żeby klienci wiązali się z nami na lata, dlatego słuchamy ich opinii i rozwijamy nasze usługi tak, aby spełniać ich potrzeby i oczekiwania – komentuje Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl sp. z o.o.

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron www, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL. W 2017 roku firma obchodzi jubileusz 20-lecia działalności. Od początku funkcjonowania nazwa.pl, klienci zarejestrowali za jej pośrednictwem ponad 3 miliony domen.