Kraków, 24.05.2018 r.

Ukazał się raport roczny NASK - niezależnego Państwowego Instytutu Badawczego. Według danych z raportu, nazwa.pl ma niezachwianą pozycję nr 1 w zakresie rejestracji domen w Polsce.

Spośród 2,57 mln aktywnych nazw domen w rejestrze .pl, prawie 600 tys. (578 181) zarejestrowanych jest za pośrednictwem nazwa.pl. Ponad jedna trzecia (33,56%) nowo zarejestrowanych w 2017 roku domen jest obsługiwana przez tego rejestratora. Istotny jest również fakt, że od 2013 roku firma utrzymuje pierwszą pozycję w zakresie ilości obsługiwanych abonentów. Co czwarty (23,19%) wybiera nazwa.pl jako swojego rejestratora, a to przekłada się także na największą globalną ilość obsługiwanych domen. Nazwa.pl w tej kategorii posiada 22,44% udziału we wszystkich zarejestrowanych nazwach w domenie .pl.

Z raportem można zapoznać się na stronie NASK.

nazwa.pl jest największą polską firmą hostingową i jedną z największych polskich firm branży IT. Od 1997 roku tworzy i dostarcza kompleksowe usługi, oferując możliwość rejestracji domen, hosting stron WWW, VPS, pocztę elektroniczną, sklepy internetowe i certyfikaty SSL. W 2017 roku firma obchodzi jubileusz 20-lecia działalności.