Koszyk

Kraków, 11.05.2015 r.

Lider rynku domen jest jeden. Pozycja nazwa.pl potwierdzona raportem NASK za I kwartał 2015

Na rynku domen – kluczowym dla branży hostingowej – sytuacja zaczyna być coraz bardziej interesująca. Okazuje się, że nie tylko chęć pozyskania inwestora może być impulsem do dynamicznych działań. Na przestrzeni kilku ostatnich kwartałów nazwa.pl – rejestrator ze 100 proc. polskim kapitałem – wykazuje największą na rynku dynamikę wzrostową. Jednocześnie główny konkurent firmy – home.pl, intensywnie poszukujący inwestora, dostaje wyraźnej zadyszki.

Raport NASK podsumowujący pierwszy kwartał 2015 potwierdza zauważone już w połowie roku 2014 roku znaczące umocnienie nazwa.pl na rynku domen. Firma pozostaje liderem w najważniejszym dla siebie obszarze działalności – w nowych rejestracjach nazw domeny .pl oraz w obsłudze abonentów nazw domeny .pl.

Obecnie krakowska spółka nazwa.pl obsługuje największą grupę abonentów rejestru domen polskich - 23,20% spośród ponad 981 tys. Podobnie jak w poprzednich kwartałach, nazwa.pl notuje rosnący udział w obsłudze abonentów nazw domeny .pl  i sukcesywnie powiększa swoją przewagę nad home.pl (drugim w rankingu), który notuje wyraźny spadek w ilości obsługiwanych abonentów nazw domeny .pl.

- Chcemy być postrzegani przez naszych klientów jako partner, który wspiera ich w rozwijaniu biznesu w sieci i pozwala maksymalnie wykorzystać jego możliwości. Strategia ta owocuje zaufaniem klientów. W ostatnich kwartałach pozyskujemy najwięcej klientów na rynku, a nasz biznes staje się dzięki temu coraz bardziej dynamiczny. To bardzo cieszy – komentuje Tomasz Żyła, prezes zarządu nazwa.pl S.A.

Jak pokazuje raport NASK, nazwa.pl była także najczęściej wybierana podczas rejestracji nowych domen .pl  i obsłużyła 28,76% spośród 284 806 nowych rejestracji. Jest  to kolejny obszar, w którym nazwa.pl znajduje się na czele rankingu, odnotowując przewagę nad drugim w kolejności – home.pl o ponad 3 p.p.

nazwa.pl wykazuje także rosnący udział w obsłudze wszystkich nazw. Spośród  2  539  962 nazw domeny .pl aktywnych w DNS na koniec marca 2015 roku 99,18% było obsługiwanych przez Partnerów NASK. nazwa.pl z udziałem 19,67%, podobnie jak w poprzednich kwartałach, zanotowała w tym obszarze wzrost.

- Dziś nazwa.pl jest liderem na rynku usług internetowych i najszybciej rozwijającą się polską firmą hostingową. Długofalowe działania strategiczne przynoszą owoce szybciej, niż zakładaliśmy. Kolejne kwartały powinny przynieść dalsze umocnienie naszej pozycji na rynku, natomiast już dzisiaj widzimy, że plany sprzedażowe na 2015 rok zrealizujemy z nawiązką – dodaje Tomasz Żyła.

Jak wynika z raportu NASK, na koniec pierwszego kwartału 2015 roku stan rejestru domeny .pl wyniósł 2 539 962 nazw, utrzymywanych na rzecz ponad 960 tys. abonentów i powiększył się o 15  424 nazwy. W pierwszym kwartale 2015 roku zarejestrowanych zostało 284 806 nowych nazw domeny .pl, co oznacza, że średnio dziennie rejestrowanych było 3 165 nazw.

Wynik uzyskany w marcu br.,  105 623 nowych rejestracji, stawia go na trzecim miejscu w historii pod tym względem. Jednocześnie dopiero szósty raz w rejestrze domeny .pl  została przekroczona granica 100 tysięcy nowych rejestracji miesięcznie.

Na uwagę zasługuje fakt, iż udział rejestracji dokonanych w pierwszym kwartale bezpośrednio w domenie .pl wyniósł aż 71,24% i był najwyższy w historii.

Szczegółowy raport NASK: http://www.dns.pl/NASK_Q1_2015_RAPORT.pdf

Plik do pobrania: Lider rynku domen jest jeden format PDF