Koszyk

Kraków, 28.08.2013 r.

Grupa Onet i nazwa.pl łączą siły i ogłaszają start wspólnego projektu

Grupa Onet i nazwa.pl podpisały umowę o strategicznym partnerstwie
i współpracy na rynku domen i usług hostingowych. Pierwszym efektem tej współpracy jest nowa platforma usługowa i serwis hosting.onet.pl, za pośrednictwem którego Onet i nazwa.pl oferują domeny i nowoczesne usługi hostingowe.

Nowa platforma i serwis hosting.onet.pl zastąpiły dotychczasowe, rozproszone usługi: Onet.Domeny, pakiet Ja w Sieci, Republikę PRO i Pocztę dla Firm. Dzięki konsolidacji zarówno dotychczasowi klienci jak i nowi otrzymają, na jednej platformie, dostęp do palety nowoczesnych produktów hostingowych w dobrej cenie, a także techniczne wsparcie odpowiadające na potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów.

Oferta Hosting Onet

W dniu wczorajszym klienci Onetu zostali powiadomieni o powstaniu nowej oferty.  Specjalnie dla nich została przygotowana możliwość szybkiego i bezproblemowego przeniesienia swoich usług do nowej platformy. Tym samym, mogą oni skorzystać z nowoczesnych rozwiązań, zachowując jednocześnie dotychczasowe warunki świadczenia usług do końca okresu abonamentowego.

Przygotowana wspólnie przez Onet i nazwa.pl oferta produktowa i cenowa wyróżnia się na rynku. Oferowany serwer HostSpace powstał z myślą o tych, którzy  rozpoczynają swoją przygodę w internecie i szukają wydajnego, a zarazem oszczędnego rozwiązania. Jego parametry wystarczą na utrzymanie własnej strony www oraz kilku kont pocztowych. W pakiecie dołączona jest darmowa domena, dzięki której, bez dodatkowych kosztów będzie można opublikować własną witrynę w internecie. Atrakcyjnym dodatkiem jest Autoinstalator aplikacji, który umożliwia automatyczną instalację np. bloga opartego o Wordpress, własnego forum czy niezbędnej w biznesie aplikacji CRM. Wszystko to w cenie 8,50 zł/miesiąc .

Dla bardziej wymagających stworzono HostSpace Pro umożliwiający stworzenie rozbudowanego i zaawansowanego funkcjonalnie serwisu internetowego. 25 GB powierzchni dyskowej, nielimitowana liczba kont e-mail i FTP, obsługa 10 baz MySQL to parametry wystarczające do większości profesjonalnych zastosowań.Dodatkowo, w ofercie znajdują się również atrakcyjne domeny a także profesjonalna poczta Uniqmail oraz kreator stron WWW Webmaker, który pozwala na samodzielne stworzenie własnej witryny.

Usługi Hosting Onet są skierowane w pierwszej kolejności do dotychczasowych użytkowników usług dostarczanych przez Grupę Onet. Tym samym zakres oferowanych rozwiązań w ramach nowej platformy odzwierciedla usługi dotychczas dostępne, rozszerzając je o dodatkowe parametry poszczególnych pakietów. Dotychczasowa oferta nazwa.pl nie zmienia się a tym samym zapewnia bardziej rozbudowane parametry i pozwala m.in. tworzyć zaawansowane serwisy, większą liczbę kont pocztowych i baz danych.   Cechą wspólną usług serwisów Hosting Onet i nazwa.pl jest funkcjonowanie w oparciu o nowoczesną infrastrukturę technologiczną, dostarczaną przez nazwa.pl.

Aspekt strategiczny i biznesowy przedsięwzięcia

- Onet w swojej działalności prowadzi politykę partnerstwa oraz współpracy z silnymi partnerami i stara się ich pozyskiwać w różnych obszarach. Przy wyborze partnera, kluczowymi kryteriami są jakość oferowanego produktu, pozycja partnera na rynku oraz wysoka kultura biznesowa. Naszą ambicją jest wyznaczanie standardów, wiec szukamy uznanych na rynku marek, dzięki którym użytkownicy Onetu otrzymają najatrakcyjniejszą i podaną w najnowocześniejszej formie ofertę. Grupa Onet i nazwa.pl współpracują ze sobą już od kilku lat. Onet m.in.zapewnia kolokację serwerów nazwa.pl w swoim Data Center  Jesteśmy więc przekonani że cele jakie przed sobą postawiliśmy zostaną osiągnięte, a podpisanie umowy o partnerstwie strategicznym traktujemy jako naturalny krok w rozwoju biznesu hostingowego w Grupie Onet - komentuje przyczyny zawarcia wspólnego partnerstwa Robert Bednarski, prezes zarządu Grupy Onet.

- Bardzo się cieszę, że udało nam się rozszerzyć współpracę z Grupą Onet. Dzięki znajomości rynku hostingu i rejestracji domen opartej na 16-letnim doświadczeniu, nazwa.pl stworzyła ofertę maksymalnie dopasowaną do potrzeb użytkowników Onetu, jednocześnie zapewniając do jej funkcjonowania nowoczesną infrastrukturę technologiczną. Jestem przekonany, że użytkownicy serwisu hosting.onet.pl będą zadowoleni z nowej jakości oferowanych przez nas usług – mówi Tomasz Żyła, prezes zarządu nazwa.pl.

W ramach umowy Grupa Onet będzie odpowiedzialna m.in. za pozyskiwanie nowych klientów i integrację usług hostingowych z kolejnymi produktami Onetu, nazwa.pl natomiast za ofertę i obsługę klienta.