Koszyk

Kraków, 3.06.2014 r.

Firma nazwa.pl z Nowak Holding idzie na zakupy

Nowak Holding wspólnie z należącą do niej firmą nazwa.pl rozpoczęły działania zmierzające do konsolidacji rynku hostingowego w Polsce. Głównym celem jest uporządkowanie branży i zdobycie pozycji niekwestionowanego lidera. Spółka na początek chce przeznaczyć na akwizycje ok. 50 mln zł.

Proces konsolidacji rynku hostingowego został rozpoczęty przez firmę nazwa.pl już w sierpniu 2013 r. Pierwszym krokiem było podpisanie umowy o strategicznym partnerstwie z Grupą Onet, przejęcie bazy klientów hostingowych i stworzenie marki Hosting Onet. Obecnie trwają intensywne rozmowy w tym zakresie z kilkudziesięcioma innymi podmiotami.

Naszym głównym celem jest konsolidacja rynku domen i hostingu, jednak nie wykluczamy też inwestycji w przedsięwzięcia komplementarne dla usług obecnie świadczonych. Chcemy być miejscem, w którym klient rozwijający swój biznes znajdzie wszystkie potrzebne usługi i narzędzia internetowe do jego prowadzenia. – mówi Tomasz Żyła, prezes nazwa.pl. Nasza branża globalizuje się, jej cechą charakterystyczną jest, pomijając barierę językową, łatwość korzystania z usług firm zagranicznych. Dlatego obecnie koncentrujemy się na zdobyciu silnej pozycji w Polsce, by w niedalekiej przyszłości móc skutecznie konkurować na rynku globalnym
– dodaje.

Przez wiele lat polski rynek domen i hostingu cechowały duże, czasem nawet dwucyfrowe wzrosty. Jednak jak podaje Eurostat już ok. 66 procent polskich przedsiębiorstw posiada stronę internetową, co świadczy o nasyceniu rynku oraz w pewnym stopniu o dojrzałości branży. Rynek wymaga coraz wyższego poziomu specjalizacji usług. Drobni gracze muszą zdecydować, czy są w stanie konkurować z dużymi firmami, które stać na inwestowanie w rozwój technologii. Czy też wolą sprzedać swój biznes i zainwestować pozyskany kapitał w nowe przedsięwzięcia.

Proces konsolidacji rynku hostingowego to trend globalny. Światowy lider branży, amerykańska firma GoDaddy w ciągu minionych dwóch latach dokonała w sumie sześciu przejęć.