Kraków, 30.07.2015 r.

Ćwierć wieku rejestru domen polskich (.pl)

Rejestr domen .pl 30 lipca 2015 roku kończy 25 lat. W ciągu tego czasu domena .pl zyskała ogromną popularność – według najnowszych danych – obecnie jest już ponad 2, 6 mln zarejestrowanych domen polskich, a z roku na rok rośnie liczba stron internetowych z adresami w domenie .pl. Stanowią one 1,5% ogólnej puli witryn internetowych, a tym samym „peelka” jest dziewiątą co do popularności domeną na świecie*.

Domena z rozszerzeniem .pl jest oczywistym wyborem dla wszystkich, którzy chcą zaistnieć w polskiej sieci. Podkreśla ona fakt prowadzenia działalności na naszym rynku i uwiarygadnia firmę w oczach klientów. Ważne jest, aby już na etapie myślenia o założeniu biznesu sprawdzić dostępność nazwy w rozszerzeniu .pl, bowiem jej popularność szybko rośnie. W styczniu 2011 roku strony WWW z adresami w domenie .pl stanowiły 0,9% puli adresów internetowych na świecie. Rok później było to już 1,1%, a w styczniu 2013 – aż 1,4%. W czerwcu 2015 adresy z polską końcówką to już 1,5% światowego internetu.

- Jeśli wybrany adres internetowy jest dostępny w domenie .pl, powinien być rejestrowany w pierwszej kolejności – radzi Aleksandra Strzelecka-Jaroszek, menedżer produktu w nazwa.pl, firmie, która jest największym polskim rejestratorem domen i dostawcą usług internetowych dla firm.

- Wiele firm właśnie tak postępuje, a co bardziej świadomi przedsiębiorcy wręcz uzależniają wybór nazwy firmy lub marki od dostępności adekwatnego adresu internetowego z końcówką .pl – dodaje Strzelecka-Jaroszek.

Domena polska – garść faktów

Według raportu NASK, w pierwszym kwartale 2015 roku zarejestrowanych zostało 284 806 nowych nazw domeny .pl, co oznacza, że średnio dziennie rejestrowanych było 3 165 nazw z rozszerzeniem .pl.

W marcu br. dokonano aż 105 623 nowych rejestracji, co stanowi trzeci wynik w historii pod tym względem, a średnio na jednego abonenta przypadały 2,65 nazwy domeny .pl.

Spośród 960 tys. abonentów nazw domeny .pl, 34,25% to osoby prywatne, a 65,75%przedsiębiorcy i organizacje.

Regionalnie, biorąc pod uwagę dynamikę wzrostu liczby utrzymywanych nazw, na pierwszym miejscu uplasowało się województwo warmińsko-mazurskie (w ciągu 2014 roku, przybyło tam aż 18,98 proc. nazw w domenie .pl), a pod względem nowych rejestracji, dokonanych w ostatnim kwartale 2014 roku najliczniejszą grupę stanowiły rejestracje na rzecz abonentów z województwa mazowieckiego – blisko 25 proc.

Co trzecia domena .pl zarejestrowana w NASK tworzona była za pośrednictwem nazwa.pl.

Domeny na świecie

Światowy rynek domen 15 marca br. ukończył 30 lat. Pierwsza domena internetowa .com – Symbolics.com – została bowiem zarejestrowana 15 marca 1985 roku. Obecnie na świecie jest już ponad 293 miliony zarejestrowanych domen**.

Według statystyk serwisu Web Technology Surveys z czerwca br. najpopularniejszą domeną na świecie jest .com – strony WWW z tą końcówką stanowią większość, bo aż 51,1% spośród ogólnej puli adresów internetowych.

Dużą popularnością (także w Polsce) cieszą się również domeny .eu. Według raportu EURid w pierwszym kwartale 2015 roku zarejestrowano ponad 200 tysięcy nowych domen europejskich. W Polsce liczba utrzymywanych domen .eu wzrosła o 5,3% względem poprzedniego kwartału i aż 17% względem analogicznego okresu w 2014 roku, co spowodowało, że nasz kraj, obok Chorwacji i Włoch, znalazł się w pierwszej trójce państw, które odnotowały największy wzrost w obszarze domen .eu. Domena .eu jest obecnie trzecią najchętniej zamawianą końcówką w Polsce, zaraz po rozszerzeniach .pl i .com.pl.

* dane serwisu Web Technology Surveys
** wg DomainWire Stat Report, czerwiec 2015