Kraków, 4.09.2015 r.

Coraz częściej wybieramy domenę europejską – Polska w pierwszej piątce krajów utrzymujących najwięcej domen .eu według danych EURid

Przedsiębiorcy w całej Europie coraz chętniej rejestrują adresy z końcówką .eu. Według raportu EURid na koniec drugiego kwartału 2015 liczba nowych rejestracji domen europejskich wzrosła o 7 proc. w ciągu roku. W Polsce mamy już blisko 300 tysięcy zarejestrowanych domen .eu, a nasz kraj, z dynamiką wzrostu sięgającą 23 proc., znajduje się w ścisłej czołówce państw europejskich.

Według danych EURid na koniec drugiego kwartału 2015 obsługiwanych było w sumie 3 852 058 domen .eu, z czego 222 488 zarejestrowanych zostało w okresie od kwietnia do czerwca 2015.

Spośród 5 państw, w których utrzymywanych jest najwięcej domen .eu (Niemcy, Holandia, Francja, Wielka Brytania oraz Polska), nasz kraj jest jedynym, który w ciągu ostatnich 4 kwartałów nie odnotował spadku liczby obsługiwanych domen. W Polsce liczba rejestracji systematycznie rośnie, zbliżając się do poziomu czwartej w rankingu Wielkiej Brytanii. W ciągu ostatniego roku różnica między Polską a Wielką Brytanią zmniejszyła się z niemal 100 tys. do 15 tys. domen. Dynamika ta wskazuje, że w krótkim czasie Polska może wspiąć się na czwartą pozycję na liście krajów obsługujących największą liczbę domen .eu.

Potwierdzeniem rosnącej popularności domen .eu w Polsce są także dane EURid z dnia 3 września br., zgodnie z którymi nazwa.pl – największy polski rejestrator domen i dostawca usług internetowych dla firm – zajmuje 4. pozycję wśród rejestratorów domen .eu na świecie.

Zgodnie z aktualnymi danymi, nazwa.pl, po wyjątkowo wysokich wzrostach na rynku domen .eu, awansowała w trakcie ostatniego roku aż o 10 miejsc. Nasza pozycja z miesiąca na miesiąc umacnia się, co wskazuje na duże zainteresowanie polskich przedsiębiorców adresami w domenie .eu. Polskie firmy dostrzegają, że posiadanie firmowej strony w domenie .eu pozytywnie wpływa na wizerunek – komentuje Tomasz Żyła, prezes zarządu nazwa.pl.

W historii rejestru domen .eu nazwa.pl jest jedyną firmą z Europy Środkowo-Wschodniej, która zajęła 4. pozycję w globalnym rankingu rejestratorów.

Wynik osiągnięty w rankingu EURid przekłada się także na zdobycie przez nazwa.pl pozycji lidera w liczbie utrzymywanych domen .eu w Polsce, notując znaczną przewagę nad spółką home.pl zajmującą dopiero 7. miejsce w rankingu EURid.