Jak fotografować potrawy na stronę restauracji

Aby zachęcić klientów do wizyty w restauracji poprzez stronę internetową, nie wystarczą dobrze skonstruowane teksty i nazwy potraw. Należy też zadbać o to, aby Twoje dania można było „zjeść oczami” online, zanim się je zamówi na miejscu. Dlatego tak ważne są atrakcyjne zdjęcia potraw.

A może fotograf?

Oczywiście do fotografowania potraw możesz zatrudnić profesjonalnego fotografa. Na pewno wykona on świetne zdjęcia wysokiej klasy sprzętem. Takie rozwiązanie ma jednak swoje wady.

W czasie sesji fotograficznej trzeba przygotować wszystkie potrawy z menu, co jest sporym wyzwaniem dla kuchni (i to wszystko poza godzinami pracy restauracji). Co jednak, gdy menu się po jakimś czasie zmienia? Potrzebna jest kolejna sesja i kolejny wysiłek organizacyjny z Twojej strony.

Jeszcze większy problem pojawia się, jeśli włączasz do menu tylko jedno lub parę nowych dań, np. sezonowych. Zamawianie fotografa może zwyczajnie się nie opłacić. Dlatego też warto wyposażyć się w sprzęt i przede wszystkim nauczyć się fotografii kulinarnej. Będzie można wtedy na bieżąco uzupełniać stronę apetycznymi zdjęciami.

Inspiracje

Dobrze jest mieć punkt odniesienia, zanim zacznie się samodzielnie fotografować. W sieci znajdziesz mnóstwo inspirujących blogów, na których zobaczysz, jak mogą wyglądać udane zdjęcia potraw. Kopalnią pomysłów są też profile fotoblogerów na Instagramie. Zobaczysz tam niezliczone rodzaje pomysłowych aranżacji.

Popularność blogów i profili kulinarnych sprawia, że Twoi klienci są już przyzwyczajeni do oglądania doskonałych zdjęć potraw. Tym bardziej musisz zadbać o to, by dania na stronie Twojej restauracji nie wyglądały jak „ubodzy krewni” tych z blogów.

 Czym fotografować

Dobry sprzęt nie czyni udanego zdjęcia. Najważniejsze są zmysł estetyczny, kreatywność i chęć uczenia się. Nie znaczy to jednak, że obejdzie się bez wydatków. Potrzebne będą zatem:

  • średniej klasy aparat — dobrze sprawdzi się półprofesjonalna lustrzanka cyfrowa lub bezlusterkowiec (to aparat cyfrowy z wymiennymi obiektywami). Taki sprzęt kupisz już za 3 tys. zł. By wybrać właściwy, wystarczy przejrzeć rankingi aparatów, których w Internecie nie brakuje (także z podziałem na kategorie cenowe). Nie musisz jednak specjalnie się obawiać, że podejmiesz złą decyzję. Właściwie wszystkie obecnie dostępne aparaty zapewniają naprawdę dobrą jakość zdjęć,
  • statyw,
  • obiektyw makro — aparat możesz kupić w wersji z obiektywem lub bez (czyli body). Są to jednak obiektywy uniwersalne, które mogą posłużyć np. do robienia zdjęć wnętrz. Aby fotografować potrawy, potrzebny Ci będzie jeszcze obiektyw makro, który jest przeznaczony do wykonywania zdjęć obiektów z bliskiej odległości.

Opcjonalnie:

  • lampa — najlepiej jest fotografować w naturalnym świetle, ale nie zawsze będzie to możliwe. Lampa pozwoli Ci robić zdjęcia potraw we wnętrzu restauracji, a także uniezależni Cię od pogody i długości dni,
  • blenda ze statywem — przyda się, aby doświetlić potrawę np. odbitym światłem słonecznym.

Aranżacja

Otoczenie potrawy jest równie ważne, jak ona sama. Najlepsi fotografowie jedzenia czy uwielbiani blogerzy wykorzystują np. różne rodzaje tła. Mogą to być rustykalne deski czy ciekawe obrusy. Możesz oczywiście stwierdzić, że dania powinny być prezentowane tak, jak ujrzy je klient, czyli na tym samym tle.

Na pewno jednak warto pozwolić sobie na zróżnicowane dodatki. I tak w tle fotografowanej potrawy mogą się pojawić kieliszek czerwonego wina, świeży składnik dania, czy używane w nim zioła. Obok talerza natomiast np. polna stokrotka dla podkreślenia wiosennego charakteru potrawy lub ciemne okulary, by pokazać, że jest wakacyjna.

Sztućce nie muszą zawsze być tymi, jakie podajesz gościom w restauracji. Możesz pozwolić sobie na eksperymenty, np. rustykalny widelec zatopiony w daniu przygotowywanym wg tradycyjnej receptury. Ciekawym dodatkiem będą wykorzystywane w kuchni narzędzia pracy, np. chochelka do sosów.

Nie zaszkodzi zaopatrzyć się w różnego rodzaju talerze. Dzięki temu galeria zdjęć będzie bardziej zróżnicowana. Możesz np. udać się na giełdę staroci, gdzie nie brakuje interesującej zastawy mogącej wprowadzić do aranżacji wyjątkowy klimat. Warto też poprosić pracowników restauracji, by przynieśli własne talerze.

Światło

Zdecydowanie najlepiej fotografować potrawy w dziennym świetle. Sprawia to, że wyglądają naturalnie i można uniknąć wywołanych sztucznym oświetleniem cieni. Jeśli Twoja restauracja ma ogródek, zadanie będzie ułatwione. Jeśli nie, wykorzystaj światło wpadające przez okno. Aby dodatkowo doświetlić kadr, przydać się może blenda na statywie ustawiona naprzeciwko okna. Najlepsze efekty uzyskasz, robiąc zdjęcia rano i parę godzin przed zachodem słońca.

Jeżeli jednak chcesz korzystać z lampy, możesz wykorzystać ją do oświetlenia potrawy z różnych stron dla uzyskania innych efektów. Możliwe jest też połączenie np. oświetlenia tylnego za pomocą zewnętrznej lampy z przednim lampy błyskowej aparatu.

Kompozycja

Przy komponowaniu zawartości talerza musisz nastawić się na eksperymentowanie. Ustaw aparat na statywie i korzystając z podglądu na żywo, zmieniaj ułożenie elementów oraz dodawaj je i odejmuj aż do uzyskania zadowalającego efektu.

Zdjęcia można robić z góry lub z boku. Jednakże „z boku” może oznaczać różne kąty widzenia. Ciekawym pomysłem jest np. spojrzenie na potrawę z perspektywy stołu. Nietypowy punkt widzenia pozwoli stworzyć zdjęcie przykuwające uwagę.

Twoim najważniejszym narzędziem przy fotografowaniu potraw będzie obiektyw makro. Pozwala on skupić się na szczególe i uchwycić teksturę dań. Fotografując z bliska, pokażesz jedzenie z całym jego bogactwem koloru i struktury.

Korzystając z makro, wykorzystaj także tło. W rozmytym dalszym planie mogą pojawić się dobrane przez Ciebie elementy aranżacji, np. wazon z kwiatami. Przykuwać uwagę będzie wyraźny plan pierwszy, ale tło wzbogaci ujęcie, budując atmosferę zdjęcia.

Podsumowanie

Do fotografowania potraw nie potrzebujesz drogiego sprzętu. Wystarczy zmysł estetyczny i przestrzeganie paru podstawowych zasad. Wyposaż się w lustrzankę cyfrową lub bezlusterkowiec średniej klasy i obiektyw makro a fotografuj w dziennym świetle. Zadbaj też o aranżację i eksperymentuj z kompozycją. Metodą prób i błędów osiągniesz z czasem dobre efekty, świetnie się przy tym bawiąc.